20 Mart 2021 Cumartesi

Öncü Bilim İnsanları; Cezeri ve İbn-i Sina (Tanıtım ve Yorum)

İbni Sina- İbni Batuta


Bir kaç yazı öncesinde çocuk kitapları alışverişi yazısında bahsettiğim serinin daha detaylı yorumları ile geldim. :)
 Kaşif Çocuk Yayınlarının sitesinden baktım Seri yirmi kitap sanırım. Kitapların İngilizce, Arapça ve Rusça çevirileri de var. 
Yayınevinin sitesinde şu yazıya rastladım;
''Biz Kimiz?
Kâşif Çocuk Yayınları geleceğin bilim insanı adayı çocuklara ilham kaynağı olması için buluş ve keşiflerde bulunmuş, başarılı bilim insanlarının çalışmalarını hikâye kitaplarıyla dünya çocuklarına tanıtmaya yönelik kurulmuştur.

Projenin ileri hedeflerinde, çocuklarda var olan fakat fırsat tanınmaması sebebiyle ortaya çıkmamış bilim potansiyelinin keşfedilmesine yönelik, “Ödüllü Yenilikçi, Fikir, Tasarım, Buluş ve Proje Yarışmaları” düzenlenmesi hedeflenmiştir.''
Serinin kitapları hakkında kısa tanıtımlar yapmaya devam edeceğim. Şimdilik iki kitapla başlayalım. :)

Cezeri - Ömer'le Bir Kutu Macera

Cezerî, bilgisayarın dayandığı sistemin ve sibernetik biliminin temellerini atan büyük bir mühendis ve sanatkardır. Robotikle ilgili bilinen en eski yazılı kayıt, Cezerî ye aittir. Dişliler ve hidrolik mekanizmaları kullanarak ilk su dağıtım sistemini kurmuştur.

Kitabımızın baş karakteri olan Ömer bir gün kendini Cezerî nin yanında buluyor. Cezerî Ömer'e kendi yaptığı mekanik kuşlardan, su ile çalışan birbirinden farklı saatlere kadar pek çok robotik icat gösteriyor. Kitap Cezerî nin hayatından, icatlarından, yazdığı kitaplardan, yaptığı saatlerden, icat ettiği meşrubat servis eden makinalardan bahsediyor.

Ben çok beğendim. Ama küçük yaşta detaylı olarak okunacak bir kitap değil. 3-4-5. sınıflar daha rahat anlayacaktır. Biraz teknik detayları var. Bunun yanında çok detaya girmeden daha küçükler ile de okunabilir. İki yaşındaki yeğenimle resimlerdeki kuşları bulduk, dört yaşındaki bizimle resimlere baktı ve oyun oynarken dinledi. Sonradan Cezerî nin ne icat ettiğini sorduğumda rahatlıkla robotlar cevabını verdi. Çünkü içindeki resimler doyurucu. Birinci sınıftaki yeğenim ile henüz kitabı bitiremedik. Ama resimlerini ve okuduğumuz kadarıyla hikayeyi sevdi.

Arka kapak;

"Cezeri - Ömer'le Bir Kutu Macera

Elinizdeki kitapta sibernetiğin kurucusu olan Cezeri'nin bilimsel çalışmalarına tanıklık edeceksiniz. Dünya tarihinin en büyük dahilerinden biri olarak kabul edilen ve fizik alanındaki çalışmaları ile ün yapan Cezeri, robotların ve otomatik makinelerin mucididir. Türkiye topraklarında yaşamış olan Cezeri, suyla çalışan yüzlerce makine ve robot tasarlamıştır. Öncü Bilim İnsanı Cezeri'yi ve asırlar önce yaptığı robotları daha yakından tanımak için heyecan dolu bir zaman yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz?"



İbn-i Sina - Ömer'le Bir Kutu Macera

Tıp ve felsefe konularında 150den fazla eseri bulunan İbn-i Sina; astronomi, fizik, kimya, jeoloji ve edebiyat gibi pek çok konuda çalışmaları bulunmaktadır. 980 yılında doğan İbn-i Sina, yazdığı bir eserinde, hastalıkların bulaşmasında rol oynayan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardan (mikroplar) bahsetmiş. Kanın gıdayı taşıması, suyun da mikroplardan temizlenmesi gerektiği, kemiklerin iltihaplanabileceği konularına da yer vermiş. Ameliyatlarda uyuşturucu ilaçlar kullanmış.
Günümüzde hala Avicenna lakabıyla anılması, kitaplarının altı yüzyıl ders kitabı olarak okutulması ve daha pek çok konuya değiniyor kitap. Çok beğendim. Yukarıda da dediğim gibi 4-5. sınıflar rahatlıkla okuyabilir. Daha küçüklere özetleyebilirsiniz.

Arka kapak;

''İbn-i Sina - Ömer'le Bir Kutu Macera

Elinizdeki kitapta dünyada “Hekimlerin Sultanı” olarak tanınan İbn-i Sîna’nın bilimsel çalışmalarına ve buluşlarına tanıklık edeceksiniz. Eserleri Batı’da 600 yıl boyunca temel kitap olarak okutulan dâhi doktor İbn-i Sîna, dünyada “Avicenna” lakabıyla anılmaktadır.
Öncü Bilim İnsanı İbn-i Sîna’yı daha yakından tanımak için heyecan dolu bir zaman yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz?''



24 yorum:

  1. Bir kaç yazı önceki 7 kitaplık seriden bahsetmiştiniz, onların devamı sanırım bunlar. Kesinlikle faydası dokunacak kitaplar, diğer kısa tanıtımları da bekliyoruz:-) Şimdiden keyifli pazarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak o kitaplar. Alışveriş yazısında kitapların kimler hakkında olduğundan kısaca bahsetmiştim. Okuduktan sonra da bu şekilde biraz içeriğinden, ne tür bilgiler verdiğinden bahsetmek istiyorum. Teşekkürler. :)

      Sil
  2. Görseller çok güzel olmuş, ellerine sağlık. :)

    YanıtlaSil
  3. Görseller çok güzel düzenlenmiş gerçekten :) İbn-i Sina'ya hekimliğiyle ilgili olarak kalp atış grafiği, Cezeri'ye makinelerle ilgili olarak çarklar... Güzel detaylar bunlar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Kendimce deniyorum bir şeyler. :)

      Sil
  4. Bu seriyi baya görüyordum :) çok güzel bilgilendirmişsin emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir seriye benziyor ayrıca içindeki bilgilendirici kısımlar çocuklar için güzel bir bilgi kaynağı :)) Sıkılmadan öğrenerek okumak için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok şey öğrendim. :) Teşekkürler.

      Sil
  6. Çok güzel olmuş çocuklar için☺

    YanıtlaSil
  7. Tam da kucuk cocuklarin okuyabilecegi kitaplara bakiyordum. Robotlar mi! Bilmedigimiz ne cok sey var... Hem bunu hem de serinin diger kitaplarini aklimda bulunduracağım Ins. Emegine saglik cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplar biraz detaylı ama her yaşın öğrenebileceği şeyler var. :)

      Sil
  8. kitapçılarda var yani bu cezeri de mi :) hiç duymadıydım, alıp okuycam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hepsiburadadan yedi kitaplık set olarak aldım. Kitapyurdu sitesinde de var. Bir de sitede Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri isimli bir kitaba rastladım. Yetişkinler için çok güzele benziyor. :)

      Sil
  9. Görsellerde, yazıda harika olmuş. Çocuklar için ne kadar faydalı kitaplar :) Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir setmiş. Tüm çocuklar okumalı. Görseller ve tanıtım çok iyi olmuş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok güzel. Çocuklarla birlikte ben çok şey öğrendim. Teşekkürler 😊

      Sil
  11. Cezeri'nin ilk abdest alma robotu yaptığını duyduğumda çok şaşırmıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapta geçiyor; bir elinde testi, bir elonde havlu tutan robot.

      Sil
  12. Çocuklar için harika görünüyor. :)

    YanıtlaSil

Tasarlamak gerçek bir şeydir; açığa vurulmuş düşler denenmiş demektir.
(İnci - John Steinbeck)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...