11 Mart 2021 Perşembe

Ejderha Öyküleri - Andy Blackford (Tanıtım ve Yorum)

Ejderha Öyküleri

İtiraf edeyim, bu kitabı çocukları bahane ederek kendim için aldım. :) Üç farklı ejderha hikayesi var içinde. Libya, Çin ve İngiltere den farklı ejderha hikayeleri. Kitabın başında yazar şöyle yazmış;

"... Peki sizce ejderhalar nasıl davranır? Yanıtın, yaşadığın yere göre değişecektir. İngiltere gibi Batı ülkelerinde ejderhalar sizi görür görmez yiyen yaratıklar olarak bilinirler. Çin gibi Doğu ülkelerinde ise ejderhaların çok bilge ve iyi yaratıklar olduğuna inanılır. ..." 



Bu kitapta iki türlüsü de var. Ama küçük çocuklar için uygun olduğunu sanmıyorum. 

İlk hikaye can sıkıntısından annesine bağıran bir şövalyenin bir prensesi kurtarması hakkında ki, kendini bilen ve güvenen bireyler yetiştirmek isteyen bizlerin çocuklarımıza, şapşal bir şövalye tarafından kurtarılmayı bekleyen bir prensesin hikayesini okumak yanlış bir karar olur. Ejderhadan bahsederken 'iğrenç dikenleri' gibi kelimeler kullanılması da çok yanlış. Kötü bir karakterden de bahsedecek olsan pekala 'ürkütücü' kelimesini kullanmak daha doğru olacaktı. İlk hikaye biraz kara mizah tarzında ve bunu emin değilim ama belki 5-6. sınıf öğrencisi ancak anlayabilir. -ki ondan da emin değilim-

İkinci hikayenin olumlu yapısını sevdim. İnci Ejderhası bir Çin efsanesine dayanıyormuş. Beni tek rahatsız eden kısım;  'annesiyle birlikte tüm gün köle gibi çalışır' cümlesi oldu. Emek vermenin ve gösterilen çabanın bu şekilde aşağılanması hoş değildi. Bunun haricinde hikaye güzeldi.

Son hikaye ise kötü bir cadının kralla evlenmek için prensesi bir ejderhaya çevirmesi ve prensin büyüyü bozmak için cadıyı öpmesi hakkında. Bunun neresinden tutsam elimde kalacak gibi. 

Martı Yayınları bu kitabı neden basmış anlamadım açıkçası. Arka kapağında ''Pedagog Ayşen Oy tarafından çocuk ve ruh sağlığı gelişimi açısından uygun bulunmuştur.'' yazısı var. Pedagog değilim, o yüzden burada atıp tutmayacağım. Ama çocuklar üzerinde olumlu bir etki bırakacağını sanmıyorum. 

21 yorum:

  1. Libya, Çin ve İngiltere. Bu üç ülkenin yan yana buluşacağı başka bir ortak nokta olmasa gerek. Açıkçası izlediğim dizi ve filmlerden İngiltere ve Çin' de ejderha bulunmasına aşinayım. Fakat Libya. Libya ve ejderha. Bana enteresan geldi. Bulunduğu coğrafya gereği halkı tarafından bilinen bir ejderha mitleri var mı acaba ? Belkide vardır. İçerisinde mistik öğeler barındıran kitapları severim. Emeğine sağlık. Farklı bir öneri olmuş. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek öneri sayılmaz. Okumayan pek bir şey kaçırmaz aslında. Sadece çocuk kitabı olduğunu ama bana göre çocuklar için uygun olmadığını belirtmek için yazdım. Eğer farklı ülkelerin masallarıyla ilgileniyorsanız Kara Karga yayınlarına göz atın. Pek çok ülkenin kendi masallarını anlatan kitapları var. Henüz hiçbirini okumadım ama çok cazip geliyorlar. :) Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  2. Okunmaması ve alınmaması gereken kitap önerilerine not alıyoruz:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Çocukların okuduklarına ve izlediklerine özellikle dikkat edilmeli. :)

      Sil
  3. Çocuk kitabı olarak satılırken acaba nasıl izin çıkıyor ki bu kitaplara bir de doktor onaylı şaşırdım açıkçası... Gerçi şöyle Zeugma anlatmıştı geçenlerde... Bir çok masal ve çizgi film kahramanında çok masum ve iyi olduğu söylenemez... Onlarda yayınlanıyor ve anlatılıyor. Belki de pedagog un izin vermesi bilimsel açıdan uygun bir yanı olduğu ve bizim bilmediğimiz bu yön yüzündendir... Bilemedim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasik masalların hiç de masum olmadığını çok sonraları fark ettik maalesef. Dediğin gibi olabilir ama bu kez dil engeline takılıyor. Bir çocuk kitabında iğrenç kelimesinin bulunması ve çalışıp verilen emeğin küçük görülmesi hala bir problem bana kalırsa. 😔

      Sil
  4. Keşke çocuk masalları olarak geçmeseymiş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetişkinlerin de bir faydasını göreceğini sanmıyorum maalesef. 😔 Ay ne hevesle almıştım. 😌

      Sil
  5. Çocuklara alınan kitapların önce anne babanın okuması gerekiyor. Tatsız durumlarla karşılaşmamak için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Çok dikkatli olmak gerek. ☺️

      Sil
  6. Klişe olması sıkıntı değil, yazım dili ve örnekler çok yanlış.
    "Sıkıldım, sıkıldım, sıkıldım, banane sıkıldım" diye annesine bağıran bir şövalye var.

    YanıtlaSil
  7. Şu zamanda çocuk neyi okuyor dikkat etmeli. Ne kadar onaydanda geçse bazı kitaplar uygun değil. Ejderha hikayelerine bayılırım.

    YanıtlaSil
  8. hımss yani eğlenceli olur muuu biz büyük çocuklar içiin :) şirin bir anime izleyip yazdım ben daaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok basit bir anlatımı var. Yetişkinler için bir numarası yok. Okunmasa da olur. Yazını okudum ve yorumladım bile. :)

      Sil
  9. Sırf bu yüzden kardeşimden önce tüm kitaplarını ilk ben okuyorum. Öğretmenler de ellerindeki listeden öneriyorlar; ama onların da bazıları çok sakıncalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle yapılmalı. Çocuk kitapları yetişkinlerden daha önemli. :)

      Sil
  10. Bir çocuk kitabı alınmadan önce anne ve babaların iyi araştırması hatta çocukları okumadan önce oturup kendilerinin okuması gerektiğini düşünüyorum. Umarım bu yazın anne ve babalar için bilgilendirici olur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın. Bir kaç yıl önce bir çocuk kitabında taciz olayı geçtiğini duymuştum. Çok dikkatli olmak gerekiyor. 😰

      Sil
  11. Çok ilginç konusu varmış😊

    YanıtlaSil

Tasarlamak gerçek bir şeydir; açığa vurulmuş düşler denenmiş demektir.
(İnci - John Steinbeck)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...