11 Şubat 2022 Cuma

Çocuk Kitapları Tanıtımı

Çocuk kitaplarının tanıtımları ile geldim. Kitaplar, okul öncesi ve 1.-2. sınıflar için gayet uygun.
  • Minik Balık kitabı konusunda pek emin değilim. Kitapta minik balık okula geç kaldığı her gün yaşadığı heyecan verici maceralar sebebiyle geç kaldığını anlatıyor arkadaşlarına. Yunus balıklarıyla dalmak, define aramak gibi. Her ne kadar hikayelerini dinlemeyi sevseler de onu çok ciddiye alamıyorlar. Bir gün kaybolduğunda kendi anlattığı hikayeler hakkında konuşan balıkları duyuyor ve evin yolunu bulmak amacıyla bu hikayeyi nerden duyduklarını soruyor. Onlar kimden duydu, onlar kimden duydu derken hikayenin çıktığı yere yani evine ulaşıyor. Finalde ise okuyucuya minik balığın hikayelerine inanıp inanılmadığı soruluyor. İşte bu kısmın uygunsuz olduğunu düşünüyorum. Çocuklara minik balığın bu maceraları uydurmuş  ve yalan söylemiş olabileceği imasında bulunuyor. Bunun yerine minik balığın maceralarını beğenip beğenmedikleri ya da en çok hangi maceranın hoşlarına gittiği sorulabilirdi diye düşünüyorum.
  • İyi Yürekli Dev kitabı ise paylaşmanın güzelliğinden bahsediyor. Çocukların kitabın verdiği mesajı bütünüyle benimseyeceğini düşünmediğim için sorun teşkil etmeyecek olsa bile, baş karakterimiz devin kendini muhtaç bırakacak şekilde her şeyini vermesi biraz rahatsız etti beni. Ayrıca kitabın başında elbise giyiyorken karakterin kadın olduğunu düşünmüştüm. Meğer erkekmiş. Neden böyle bir şey yaptılar bilmiyorum.
  • İyilik kitabı ise çok güzel. İyilik yaparak dünyayı daha güzel bir hale getirebileceğimizden bahsediyor. Çok güzel örneklerle çocuklara fikir veriyor. Birinin düşürdüğü şeyi alıp kendisine vermek, poşetleri taşımaya yardım etmek, üzgün olan arkadaşını dinlemek, moralini düzeltmek için şakalar yapmak gibi. Ben çok beğendim.
  • Su Altı kitabı, suyun altında ve üstünde yaşayan canlılar ve yapılar hakkında. Japon balıkları, yusufçuk, kunduz, santraller, balıkçılar, yolcu gemileri, resifler, deniz altındaki enkazlar ve daha fazlası hakkında kısa bilgiler veriyor.
  • Bu Dinozorun İsmi Ne? İçerisinde haklarında kısa kısa bilgileriyle onlarca dinozor tanıtımı var.  Yeğenlerim gibi dinozor meraklıları çocukların ilgisini çekecektir. Dinozorların benzerlikleri ve farklılıklarını bularak, boylarının uzunluklarını binalarla kıyaslayarak, güçlü ve zayıf yönlerini öğrenerek eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Geçen sene yeğenlerimle dinozorları incelerken isimlerine uygun bilmeceler uydurmuştuk. Onları da şuraya bırakayım. 
Don giyen iguanaya ne denir? (İguanodon)
Torba savuran dinozora ne denir? (Tarbosaurus bizim deyişimizle Torbasavrus) 
Sürekli yumurta bırakan dinozora ne denir? (Brachiosaurus bizim deyişimizle Bırakıyosavrus)
 
  • Arkadaşım Polis kitabına gelecek olursak; serinin Arkadaşım Aşçı ve Arkadaşım İtfaiyeci kitaplarını daha önce almıştım ve çok beğenmiştim. Mesleklere dair bu kitaplarda bir çocuğun kitabın konusu olan meslek grubundan birine eşlik ederek; neler yaptıkları, ne tür ekipmanlar kullandıkları görüp, öğrenmesini anlatıyor. Bu kitapta da bir polisin görevlerinden, ne tür olaylara müdahale ettiklerinden ve bisikletli polis-yunus gibi farklı görevlilerden bahsediyor.
  • Mavi Kirpi Yayınlarından aldığım bu kitapları çok sevdim. İçlerindeki hikayeler birbirinden güzel. Huzur Veren Ev kitabında huzur evini ziyaret eden çocuklardan, Sınıf Neden Karıştı? kitabında okulun bahçesinde kedi yavruları bulduklarında öğrencilerin yaşadığı heyecandan, Günlük Güneşlik Hikayeler serisinin bu kitabında ise tarlada çilek toplayıp onları yiyerek çıkarma işlemi yapan çocuklardan bahsediyor.

Kitaba bayıldım. Ders kitabı boyutunda, sert kapak ve resimleriyle harika bir kitap. Fiyatı çok yüksek (şuan 38tl) olsa da süper bir indirimle BKM den 9.90 a aldım.
  • Kütüphanelerde dolaşıp kitaplar okumayı seven bir farenin bir gün etrafta hiç fare kalmadığını fark etmesiyle başlıyor. Fare kapanının keşfi ile hayatları tehlikeye gire fareler göç etmiş. Minik faremiz arkadaşlarına kavuşmak için denizi aşmaya karar veriyor ama gemiler kedi kaynıyor. Denizi uçarak geçmeye karar veriyor ve kolları sıvıyor. Ölçüyor, biçiyor, çizimler yapıyor, bir kaç kez başarısız oluyor ama pes etmiyor. Sonunda başarıyor. Biz de bu macerayı çok güzel çizimler eşliğinde okuyoruz. Yazarın Köstebek Şehri ve Armstrong adında iki kitabı daha var. Onları da merak ediyorum.


12 yorum:

  1. Güzel bilgilendirme olmuş. Bazıları çok iyi görünüyor gerçekten. Eleştirdiğin kısımlara da katılıyorum, daha dikkat edilmeli. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukların kitap okumaya küçük yaşta alışması için uğraşmak gerek. Kitabın içeriği önemli. Bir de çocuğun ilgi alanına dair kitaplar olunca oku oku bitmiyor. :)

      Sil
  2. Çocuk kitabı yazmak basit gibi görünse de çok ciddi bir iş diye düşünüyorum. . Mesajları doğru vermek, hayal dünyalarını genişletmek, çocuk psikolojisinden de anlamak gerek. O yüzden yazara da, yaşa uygun kitap seçen öğretmen ve ebeveynlere de çok önemli görevler düşüyor. Çocuklar için yapılan her güzel şeyi çok değerli buluyorum. Emeğine, yüreğine sağlık Okurix😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın. Yanlış yerde kullanılan yanlış bir kelime bile hoş olmayan etkiler bırakabiliyor çocuklarda. yorumun için ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. çocuk kitapları çok zevkli yaa, büyükler için bile, bir de küçüklerle çocuk olup okumak çok keyifli :) daha önce de yazmıştın böyle kitaplardan, faydalı oluyor almak lazım olunca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen hayatın koşuşturması arasında masumiyetimizi kaybettiğimizi çocuk kitapları okurken fark ediyorum. :)

      Sil
  4. iyilik kitabı, dinozorun ismi, bilmeceler çok tatlı, bayılırım kelime oyunlarına :) mavi kirpi de hoş, fare dee :) tenk yuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dinozor isimlerini hatırlamak için güzel bir yöntem oldu bilmece uydurmak. Fare kitabı ve resimlerine ayrı bir bayıldım. :)

      Sil
  5. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Emeğine sağlık. İnşallah ilerleyen zamanlarda ortaokul seviyesindeki önerilerini de okuyabiliriz. Benim için çok faydalı olur :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah. Yeğenlerim büyüdükçe okuma seviyelerine uygun kitaplar bulup yazarım buraya da. :)

      Sil
  6. Çocuk kitabı incelemelerini dikkatle okuyorum hep iki küçük kuzenim bir de minik yeğenim var onlara kitap seçerken sana baktım gecenlerde bunları da not edeyim :) eleştirdiğin noktalarda da çok haklısın bence çocuklar anlamaz diye düşünmemek lazim çocuk kitapları onların bilinçaltını şekillendiren şeylerden biri çünkü :) ben de çocuk kitaplarını önce kendim okuyup sonra hediye ediyorum ama bazen o kadar hoşuma gidiyor ki kendi kitaplığıma da bir iki tane koyuyorum ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı bulmama sevindim. Çocuk kitapları konusunda dikkatlice olmak gerek. Bazı olumsuz olayları kitaplarda görerek benimseyebiliyorlar. Bazı kitapları ben de kitaplığında ekliyorum 😂

      Sil

Tasarlamak gerçek bir şeydir; açığa vurulmuş düşler denenmiş demektir.
(İnci - John Steinbeck)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...