25 Ocak 2021 Pazartesi

(BCP - Ocak Ayı) 2040 (Belgesel)

 


BCP (Blogları Canlandırma Projesi) kapsamında her ay bir tema belirliyoruz ve o temaya uygun film-dizi-kitap üçlüsünden en az birini izliyor-okuyoruz. Ayın son haftasında yorumlarımızı yayınlayıp, birbirimizin bloglarını ziyaret ederek trafiği ve aktifliği arttırmayı planlıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayın.

Ocak ayının teması Umut-Başarıydı. Bu ayın temasına uygun olarak geleceğimize umut olabilecek bir belgesel izledim. :)

Belgesel, ödüllü bir yönetmen olan Damon Gameau nun  küçük kızı için hazırladığı görsel bir mektup. Gelecek nesillerimize (eğer bu denli kısa sürede hayata geçirilirse, bu nesil de bu güzelliklerden yararlanabilir)  daha güzel, temiz ve doğal bir dünya bırakabilmek için  şimdi çalışmaya başlarsak 2040 yılında dünyanın nasıl olabileceğine değiniyor.  Belgesel iki ödül almış. Fosil yakıt yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vermemiz durumunda ne kadar çok şeyin değişebileceğinin (olumlu yönde) altı çiziliyor. (Sevgili kuzenim; yenilenebilir enerji bölümünde okuduğun için seni bir kez daha tebrik ediyorum.) 

Yönetmenimiz -aynı zamanda baş rolümüz-, Bangladeş te başlatılan ve yavaş yavaş yayılan bir enerji sisteminiyle başlıyor araştırmaya. Bu sistemde evlerin çatılarında bulunan paneller ile güneş ışığından sağlanan enerji evlerdeki bataryalarda depolanıyor. Bu bataryalardan ev ihtiyacı karşılanırken, fazla enerjiyi satın almak isteyen komşunla alışveriş yapabilmeni sağlayacak şekilde bir birine bağlı bir sistem oluşturulmuş.

Çözümün parçası olabilecek bir sistem veya önerisi olan  bilim adamları ile buluşup çözüm önerilerini dinlemesi, gözlemlemesi ve ardından eğer bu sistemler yürürlüğe girerse 2040 da kızının yaşayacağı dünyanın nasıl olabileceğine dair görüntüler göstermesi çok hoştu.

Karbondioksitin bitkiler aracılığı ile karbon olarak toprağa geri iade edilmesi sayesinde  hava temizliği kalitesinin artması, deniz yosunlarının  okyanus temizliğinde ve ekosistemdeki yeri, toprağın verimini arttırma yöntemleri gibi pek çok konuya değiniyor belgesel.

Yönetmenimiz bir uçak yolculuğu sırasında acı gerçeği şu şekilde dile getiriyor:

''İlginçtir ki bu filmi çekerken daha çok şey öğrendikçe doğru olanı yapmanın ne kadar zor olduğunu fark ediyoruz ve  bir anlamda vaz geçip yok saymak cazip geliyor. Çünkü burada yarım ton karbon salan bir uçağın içinde oturup bu filmi yapıyorum. Muhtemelen okyanusa gidip bir yavru kaplumbağaya zarar verecek olan bir plastik bardaktan su içiyorum. Ve bunları bilmek istemiyorum. Bir çok insan bunları bilmek istemediği için ilgisini kaybediyor. Şuanda iki yüzlü olmak dışında çareniz yok. Çünkü tüm sistemimiz fosil yakıtlar üzerine kurulu.''



Her ne kadar ütopik gibi görünse de ben belgeseli çok beğendim. Fosil yakıt sektörünün - ki bu sektörün gücü küçümsenemez- böyle bir girişime olur vereceğini sanmıyorum. Ama bu işe bireysel olarak bir başlangıç yapabiliriz. Bahçemize birer rüzgar gülü(türbini) dikemesek de, en azından geri dönüşüm konusunda daha dikkatli olarak ve organik atıkları toprakla buluşturup gübreleştirerek işin ucundan tutabiliriz. En azından balkonlarımızı birer bahçeye çevirebiliriz. Mutlaka izleyin. :)



Blogları Canlandırma Projesi grup üyelerimiz;









9- Okurix




13- Nabrut

14- Oradan Buradan Her Telden



17- Deeptone 








25- Hayalci












40 yorum:

  1. Teknoloji karşısında direnmek çok zor olsa da, sizinde dediğiniz gibi herkes kendi çapında ufak önlemler alabilir bu konuda. Özellikle de yeni nesli, çocuklarımızı bu konuda bilinçlendirmek yapabileceğimiz en önemli adımlardan diye düşünüyorum. Güzel bir özet ve bilgilendirici bir yazı :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Çocukları bilinçlendirmek çok önemli. Teşekkürler.

      Sil
  2. yaa saol yaaa iyi bi seçim ve öneri izleriz tabiiii :)

    YanıtlaSil
  3. Çok önemsediğim bir olay. Kendi çapımda iz bırakmadan yaşamaya çalışıyorum ancak bu belgeseli önermen çok iyi oldu. En kısa zamanda izleyeceğim.

    YanıtlaSil
  4. Oldukça anlamlı ve güzel bir seçim olmuş... Tebrik ederim. emeğine sağlık gerçekten merak ettim belgeseli.

    YanıtlaSil
  5. Bu yazı beni oldukça heyecanlandırdı. Belgesel izlemeyi çok severim. Yazı harika olmuş 😊

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar dogru. Farkinda olmak sorumluluk almayi gerektiriyor ama bu konuda yapabilecegimiz seylerin de cok kisitli olmasindan dolayi bosveriyoruz. Yine de gormezden gelmek yerine dedigin gibi ufak adimlar bile atsak belki bir seyler olur. Cok guzel bir belgesele benziyor. Not ediyorum izleyecegim Ins. Kalemine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Şimdiden keyifli seyirler dilerim. ☺️

      Sil
  7. Çok güzelmiş. Kesinlikle izleyeceğim.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba çok güzel bir belgesel seçmişsin ayrıca yönetmen çok haklı bir noktada bir mağarada inzivaya çekilmediğin müddetçe doğaya az da olsa zarar vermen kaçınılmaz. Bu yüzden iş zararları telafi etmekte umuyorum dünyaca bu bilince erişiriz :)

    YanıtlaSil
  9. Af buyurun 3.kez yazıyorum. O kadar uzun uzadıya yazdıklarım siliniverdi.

    YanıtlaSil
  10. Sen çok merak uyandırıcı bir şkilde anlatmışsın umarım ben de izlerken keyif alırım

    YanıtlaSil
  11. son zamanlarda ekolojik denge ve geridönüşüm konularından konuşur olduk daha da konuşmalıyız bu belgesel de oldukça dikkat çekici olmuş izlerim ben de güzel bir öneri :) bence evlerin çatısına güneş panelleri konmasıyla başlanabilir ve daha çok şey yapılabilir zamanla bir de yeşile ve suya değer vererek elbette :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet panelleri kullanmakla başlayabiliriz. Umarım daha duyarlı davranabiliriz. :)

      Sil
  12. Vaaaay aşırı merak ettim, hemen listeme eklemeliyim. Keşke gerçekleştirebilsek bunları. :( Etkinlik içinde umarım sonuna kadar ilerletebiliriz, ellerine sağlık^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkinlik konusunda umarım kararlı bir şekilde devam edebiliriz. Umarım beğenirsin. :)

      Sil
  13. Desenize tam şu günlerde izlemek için ihtiyacımız olan şey... Sanırım öncelik verip buna bir baksam iyi olacak. Alternatif çözüm önerilerinden belki bir şeyler kaparım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle izlenmesi gerek. 😄 Umarım beğenirsin.

      Sil
  14. Öncelik verilmesi gereken belgesellerden dünyanın gidişatını düşündüğümüzde elimizde her şeyi kaybetmemek için bilinçlendirme çalışmaları arttırılmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öncelik verilmeli. Bir yerlerden başlamamız lazım. :)

      Sil
  15. Ooo maşallah valla çok puan aldıysa senden izlenir bu 😍

    YanıtlaSil
  16. Merak ettim belgeseli, bir bakacağım. Teşekkürler!!

    YanıtlaSil
  17. Çok anlamlı ve güzel bir öneri olmuş. Alıyorum bende hemen listeme. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  18. Bu tarz konularla ilgileniyor, bilgilenmeye çalışıyorum. Gerçekten birkaç insanın tamamen kendini buna adamasıyla değil de çok fazla kişinin biraz olsun dikkat etmesiyle epey yol alınabilir. Bununla ilgili belgesel izlemeyi de çok severim. Listeme aldım. Yorum için teşekkürler ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle pek çok insanın ufak çabaları ile bile bir hayli yol alınabilir. Belgeselde yönetmenin dediği gibi, gerçekleri bilmek bizi rahatsız ettiği için bilmek istemiyoruz. 😔

      Sil

Tasarlamak gerçek bir şeydir; açığa vurulmuş düşler denenmiş demektir.
(İnci - John Steinbeck)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...