7 Aralık 2019 Cumartesi

Antika Titanik - Murat Menteş (Tanıtım ve Yorum)





İlk sayfadan itibaren Titanik gemisindeki büyük bir karmaşayı okuyoruz. Murat Menteş kalemini konuşturup,  bu lüks gemideki savaş ve kaosu birbirinden farklı benzetmelerle bir kaç sayfa boyunca betimliyor. Ardından 2019 da demir alan Titanik gemisinin Dejenere Ejderler adlı örgüt tarafından baskına uğradığını ve ele geçirildiğini öğreniyoruz. Bunu gemideki bir spiker başına dayanan bir silahla yayın sırasında bütün dünyaya ilan ediyor. Ve öldürülüyor. Örgüt liderinin "7 dakika içinde yolculardan birini öldürenleri affedeceğim. Geri kalanlar ölecek" sözlerinden sonra bütün yolcular bir diğerinin kellesini almak için birbirine giriyor. İşte gemideki kaosun sebebi bu.





Marco Montes, bir kamarada uyandığında geçmişe dair hiç birşey hatırlamaz. Gemide dolaşırken duyduğu bir ses  onu kalbinden vurur. Bu sesin sahibi gemide sahne alan Şifa Şavktır. Onun etrafında pervane olmaya hazırlanırken, nişanlısı olduğunu söyleyen JoJo adındaki bir kadın gelip hamile olduğunu söyler. Hiç bir şey hatırlamamasına rağmen oyuna dahil olur. Çünkü JoJo nün babası geminin sahibi ve tehlikelidir.




Aşık olduğu kadının sevgilisini ufak bir kaza(!) sonucu öldürünce, eli ayağına dolaşır. Kısa bir süre sonra ise maktülü karşısında yemek yerken görünce kafası iyice karışır. Derken öldüğünü duyduğu birini daha kanlı canlı karşısında görür. Bu gemide tuhaf bir şeyler olduğunu fark eder.







Derken; kitabı hiçte yavaş olmayacak bir şekilde kapattım. İşte o an... Okumaya değmeyeceğini düşündüğüm nadir kitaplardan biri.Yazarın kitaplarını sevmeme rağmen, gönül rahatlığıyla bu kitabı yarım bıraktım. (ki, okumaktan vazgeçip yarım bıraktığım kitap sayısı çok azdır.)




Ekleme; Murat Menteş in yazım tarzı şu şekilde;
Öncelikle size kitabın finaline yakın bir bölümü sunuyor. Hani o aksiyonun patlak verdiği bölümü. Bu bölümü okurken olaylar hakkında hiç bir bilgimiz olmadığından afallıyoruz. Ardından yavaş yavaş eksik parçaları veriyor ve aslında o anlamsız gibi görünen tüm parçaların bir bütün oluşturduğunu kitap sonunda anlıyoruz.Her kitabında kurgu bu şekilde.

Bu kitabın en başından eksi puanla başlamasının sebebi, nişanlısı hamile bir karakterin abayı başka bir kadına yakmış olması. Hafıza kaybı felan yemeyiz biz. Nişanlı olduğunu öğrendikten sonra bile hala aklı fikri diğer kadındaydı. Bu fazlasıyla sinir bozucu.
Murat Menteş in diğer kitaplarındaki karakterler her zaman sevilesi karakterlerdi. Yüz yaşındaki geveze  ve huysuz bir savaş kahramanını kim sevmez ki!( Ruhi Mücerret)
Ya da birbirinden ilginç hikayeler uyduran, hazır cevap bir albinoyu? (Dublörün Dilemması)
Ama bu karakteri pek sevemedim. Ağzı fazlasıyla bozuk. Murat Menteş diğer kitaplarında bel altı espriler olmadan da okuru güldürebileceğini ve kitabı sevdirebileceğini kanıtlamışken, neden böyle kalitesiz bir karakter oluşturmuş, anlamadım. Bu karakterin ağzı bozuk olduğu kadar zihni de bozuk. Ayrıca +18lik sahnelerin ne gereği vardı? Kitabın pek çok kişi tarafından olumsuz eleştiri aldığını biliyordum ama yinede çoook büyük hayal kırıklığı yaşıyorum. En sevdiğim yerli yazarlardan birini kaybetmiş bulunuyorum. Gecenin karanlığına defnedip, kendisini eski kitaplarıyla yaad edeceğim.
Buyrun cenaze namazına...


Yazarın çok sevdiğim diğer kitapları;









2 yorum:

  1. Başta konuyu okuyunca ilgimi çekti, devam ettikçe ne oluyor derken yarım bıraktım dedin. :D Yazarın diğer kitaplarına bakacağım ama. ;) Emeğine sağlık^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ruhi Mücerret kitabıyla başlamanı öneririm. Yazarın yazım şekli biraz farklı. Ruhi Mücerret çok eğlencei bir karakter. Umarım seversin.

      Sil

Tasarlamak gerçek bir şeydir; açığa vurulmuş düşler denenmiş demektir.
(İnci - John Steinbeck)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...