28 Mart 2021 Pazar

(BCP Mart Ayı) Uzaktan Kumandalı Kız - James Tiptree Jr. (Tanıtım ve Yorum)

Uzaktan Kumandalı Kız

BCP (Blogları Canlandırma Projesi) kapsamında her ay bir tema belirliyoruz ve o temaya uygun film-dizi-kitap üçlüsünden en az birini izliyor-okuyoruz. Ay sonunda yorumlarımızı yayınlayıp, birbirimizin bloglarını ziyaret ederek trafiği ve aktifliği arttırmayı planlıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınEtkinliğe katılmak isterseniz yorumlarda belirtin. :)

Bu güzel etkinliğimizin üçüncü ayını da geride bıraktık.  8 mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle BCP Etkinliğimizin mart ayı teması; Kadındı. Maalesef ki özellikle son dönemlerde artan kadına şiddet olayları bu konunun yılda bir gün olarak geçmiştirilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. İşin acı tarafı hem cinslerimiz tarafından da zorbalığa uğruyor olmamız. Kadın olmak zor.

Bu tema kapsamında; baş rolü kadın, odak noktası; kadın ve kadın hakları olan, yazarı ya da yönetmeni kadın olan kitaplar okuyup, film ve diziler izledik. Bu tema için okuduğum kitaplardan biri de Uzaktan Kumandalı Kız. Yazarı bir kadın ama uzun süre farklı bir isimle yazmış kitaplarını. Herkes onu erkek sanıyormuş. Yazarın bu hikayesini duyunca kitabı merak edip aldım. Kitabımızın konusu;

Tuhaf bir aşk hikayesi.

Reklamların yasak olduğu cyberpunk (teknolojinin tavan yaptığı karanlık, distopik bir dünya) bir gelecek. Tüketim çılgınlığını önlemek için getirilen reklam yasağı, yerini mükemmel görünümlü bireyleri reklam aracı olarak kullanarak milleti o eşyayı almaya yönlendiren bir sisteme bırakmış. Siber kölelik. Sistem ne isterse onu alıp, neyi bilmelerine izin verirse onu biliyorlar.


P. Burke bir hastalıktan dolayı deformasyona uğramış bir kızdır. Mükemmel görünümleriyle ortalıkta dolaşan (tanrılar dedikleri) idollere hayrandır. Bir gün bu duruma daha fazla dayanamayıp sokak ortasında intihar etmeye kalkar. Hastanede tedavi altına alınırken yanına gelen bir adamın teklifini kabul eder. O da artık o hayranı olduğu mükemmel görünüşe sahip olacaktır. Nasıl mı? Bir kabinin içinden kusursuz bedeni yönetecektir. (Tıpkı Avatar filminde olduğu gibi) Eğitimler alır ve artık verilecek görev için hazırdır. 

Kendini unutup, saplantılı bir şekilde yeni bedeni Delphi yi kabullenen Burke, bir süre sonra aşık oluyor. Hem de bu sisteme asi bir gence.

 Bir kere anlatımı farklı.  Bir koltukta oturduğunuzu ve film izlediğinizi düşünün. Siz başka bir şeyle uğraşırken, eleştirmeyi görev edinmiş bir arkadaşınızın ara ara sizi dürtüp alaycı bir üslupla "bak bak şimdi şöyle oldu, kız şunu yaptı, şunun tipine de bak" diyormuş gibi.

Bol miktarda teknik meselelerden bahsediyor ama anlaşılmayacak gibi değil. Zaten çok takılmamak gerek. Kitap çok kısa.Bu nedenle olsa gerek olaylar yüzeysel anlatılıyor. İkilinin tanışma hikâyesi "karşılaştılar, bir kaç kelime ettiler, sonra bir kaç karşılaşma daha ve aşık oldular" işte bu kadar. Bazı olaylar o kadar hızlı ki, acaba hayal mi kuruyor dememe kalmadan hooop aylar sonrasını anlatıyor. Meğer gerçekmiş.

 Tüketim çılgınlığına değiniyor, sistemi eleştiriyor kitap ama bunun dışında sanki bir şeyleri gözden kaçırmışım gibi hissediyorum. Aslında tüketim çılgınlığı ve güzellik algısı bakımından anlatmak istedikleri güzel. Hatta her zaman acı olaylardan gereken dersin alınmadığı gerçeğinden bahsetmesi de hoş. Bazı şeyleri neden anlattığını anlamadığım gibi bazı şeyleri çok yüzeysel anlattığını düşündüm.  Kitap hakkında ne düşüneceğimi bilmiyorum. Konu aşk hikayesi mi, güzellik saplantısı mı, tüketim mi, başkaldırı mı? Hepsinden biraz var ve hepsi yarım kalmış gibiydi. Finali de beni tam olarak memnun etmedi.  Şuan düşüncelerime güvenemediğim için puan vermeyeceğim. Belki bir kaç ay içinde tekrar okurum. O vakit daha sağlıklı bir sonuca ulaşabilirim.

Yazarı hakkında ''Alice B. Sheldon 1967 yılında James Tiptree Jr. adıyla bilimkurgu yazmaya başladığında kimse onun aslında bir kadın olduğunu bilmiyordu. Bu durum ortaya çıktığında ise insanlar ne şaşkınlıklarını gizleyebilmiş ne de yazarı takdir etmekten kendilerini alabilmişti. Ötekilikten cinsiyete, gerçeğin yanıltıcılığından insanın evrendeki yerine kadar pek çok konuyu eşsiz üslubuyla anlattığı onlarca eserinin en önemlilerinden biri olan Uzaktan Kumandalı Kız'da ise Tiptree yalnızca kendisinin yazabileceği, feminist, antikapitalist bir siberpunk hikâye ortaya koyuyor.'' Ursula K. Le Guin’in önsözüyle basılmış.

Yazarın kadın olduğuna neden kimsenin inanmadığını anlayabiliyorum. Çünkü baş karakterden "çürümüş ceset, unutulmuş enkaz" olarak bahsediyor.



45 yorum:

  1. Ben de bu ay okumayı düşünüyorum bunuu 😻 Genelde kitabı çok beğenmemişler zaten hep seninkine benzer yorumlar aldım kitaba dair... Üzdü biraz 🥺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu tuhaf ama daha uzun ve detaylı olsa belki daha doyurucu olabilirdi.😔

      Sil
  2. Benim şimdi BCP konusunda bir sorum olacak, bu proje kapsamında konuyla ilgili, film yada kitap herhangi birini yapsak ve anlatsak yeterli mi? Film izleyebilirim ama kitap her zaman bulmak ve vakit ayırmak çok zor benim için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap-film-dizi üçü de kabulümüz. Bunlardan bir tanesi de yeterli kabul ediliyor. :)

      Sil
  3. İsmini çok duyduğum bir kitaptı ama okumadım. Konusu ilginç olsa da bahsettiğin olumsuzluklar kötüymüş. Yüzeysel ve çabuk gelişen olayları sevemiyorum. Pek bir şey kaybetmemiş o zaman. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir konu için 70 sayfa çok yetersiz. Şöyle 150-200 sayfadan aşağısı kurtarmazdı bu konuyu. 😂

      Sil
  4. Kesinlikle filmi çok daha iyi olabilir. Kitabı fazlasıyla yetersiz. :)

    YanıtlaSil
  5. Günlerdir ilk bcp yazısını kim paylaşacak diye bakıyordum bakarken gözden kaçırmışım galiba. Üzücü ama hâlâ geç değil. Çok hoş bir anlatım olmuş sevgili okurix, kitabı okumak için gereken tüm merakı topladım üzerimde. Yüzeysel kitaplar biraz garip geliyor insana olayları aniden atlayabiliyor insanda "acaba ben mi anlamadım?" Hissi bırakıyorlar. Şu listem bi bitse ben de okuyacağım bakalım. ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsin. Bu BCP için yazdığım ikinci yazı. Gölge ve Kan kitabını da yazdım bu ayın teması için. Keyifli okumalar

      Sil
  6. Ah ben almıştım bu kitabı :) yorumdaki detaylara dikkat ederek okuyacağım emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım benden çok beğenirsin. Keyifli okumalar. 😍

      Sil
  7. Çok merak ettiğim bir kitaptı çok güzel bir hikayesi varmış okumayı çok istiyorum sepetime eklemeliyim:D Çok güzel bir etkinlik sizi ve tüm arkadaşları tebrik ediyorum herkese başarılar. Emeginize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim . Şimdiden keyifli okumalar. :)

      Sil
  8. Pek ilgimi çekmedi. Sanırım pas geçeceğim :-(

    YanıtlaSil
  9. Aaa ben çok beğenmiştim oysaki. Sonu da etkileyici gelmişti ama renkler ve zevkler işte :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir konu için fazla kısa geldi bana. Bir süre sonra tekrar okumayı düşünüyorum. belki o zaman daha anlamlı bulurum ama şimdilik durum iç açıcı değil benim için. :)

      Sil
  10. İlk defa duydum, oldukça ilginç bir kitaba benziyor.. araştırayım bakalım. Eline sağlık :) güzel aktarmışsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yeni tanıştım yazarla. Umarım beğenirsin. ☺️

      Sil
  11. hımmm sevdim bunu okurum :)

    YanıtlaSil
  12. yorumunun yarısına kadar hemen listeme alayım, merak ettim dedim sonra listemden çıkardım. Eğer okursan tekrardan yorumun değişirse haberim olsun. :D Emeğine sağlık^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fikrim ne denli değişir bilmiyorum. Cyberpunk seviyor musun bilmiyorum ama pek hoşuna gitmez gibime geliyor. Ayrıca fazla kısa. :)

      Sil
  13. Geçtiğimiz seneler de okumuştum. Başta garip gelmişti ama kitabın kapağını kapağını kapatıpta düşününce....
    Kısa öz anlatılmıltı bir çok şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tüketim çılgınlığı ve güzellik algısı bakımından anlatmak istedikleri güzel. Hatta her zaman acı olaylardan gereken dersin alınmadığı gerçeğinden bahsetmesi de hoş. Ama yeterli olmayacak kadar kısa olduğunu hissettim. :)

      Sil
  14. Güzel aktarımınız için teşekkürler emeğinize sağlık :))

    YanıtlaSil
  15. Serinin diğer kitaplarından daha sönük kalan bir kitap olduğunu duymuştum, konusu gerçekten ilginç ama işleniş yetersiz gelebiliyor. Onun için sanırım bu kitapla bir yerde karşılaşıncaya kadar okumak için almayacağım :D Yine de bu ayın konusu için güzel seçim olmuş, yazarının kadın olduğunu bilmiyordum, öğrenmiş oldum. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi baktım yazarın yirmi kadar kitabı varmış. Şuanlık sadece bu kitap Türkçeye çevrilmiş. Yorum için ben teşekkür ederim.

      Sil
  16. Aslında çok ilgimi çeken bir konu ama yorumunu okuyunca kitabı hiç okumasam daha iyi olur dedim :) Yorumun için teşekkürler emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay hevesini de kırmak istemiyorum ama beni pek sarmadı. :(

      Sil
  17. konusu çok ilginçmiş aslında ama konuyu detayları hep yarım bırakmış gibi anladım söylediklerinden keşke daha derin bir kurgu daha detaylı bir dünya olaydı bak okumadan böyle hissettim :D film de olsa böyle bir konu efektlerle filan izlemesi çok hoş olur gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap 70 küsür sayfa, çok kısa. O nedenle konular hep yarım kalmış gibi. Film olarak kitaba bağlı kalırlarsa verebileceği pek bir şey yok bana kalırsa. :)

      Sil
  18. İthaki'nin bu serisini seviyorum. Okunacak listemde ama öncelikli olan BKK'lar var ^^ Eline sağlık :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İthaki nin bilimkurgu Klasikleri ayrı bir güzel. :)

      Sil
  19. Distopya okumayalı baya oldu belki bu kitapla geri dönerim😊

    YanıtlaSil
  20. Kitabın konusu ilginçmiş, birazcık Upgrade filmini anımsattı. Belki hemen almam ama denk gelirsem okurum :)

    YanıtlaSil
  21. Vayyy konu çok ilginç ama işte düşüncelerin bir dur dedirtiyor. Yine de distopya türünü seven biri olarak merak ettim aklımın bir kenarında dursun. :) Emeğine sağlık... ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okursan benden daha çok seversin umarım. 😊

      Sil
  22. Bu kitap ilgimi çekiyordu ama konusuna detaylı şekilde hiç bakmadım. Yazını okuyunca çok farklı ve merak uyandırıcı geldi. Alınıp okunacaklar listesine eklendi hemen. Yorumuna sağlık 😊

    YanıtlaSil

Tasarlamak gerçek bir şeydir; açığa vurulmuş düşler denenmiş demektir.
(İnci - John Steinbeck)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...