25 Temmuz 2021 Pazar

Isteri Dalam Sangkar (Malezya Dizisi Tanıtım ve Yorum)

Şimdi sizlere seveni olsa da bana göre izlediğim en kötü Malezya dizisinden bahsedeceğim. Dizi Kafesteki Kadın kitabından uyarlanmış.

Kızımız Aysah, ailesini kaybetmesinin ardından ailesinin mal varlığı olan eve yani yanına teyzesi ve iki kuzeni taşınır. Aysah bu evin sahibi olmasına rağmen artık evin hizmetçisi konumundadır. Teyzesi ve kız kuzeni kendisine sürekli zorbalık eder. Erkek kuzeninin ise  yüzüne taktığı iyilik maskesi bir süre sonra düşer. Aysah ı bütün köylü sever sevmesine ama kimsenin aklına bu durumu yetkililere bildirmek gelmez nedense. Aysah ın en yakın arkadaşı Ros ve İqram her ne kadar her türlü desteği gösterseler de evde gördüğü zulmü engelleyemezler. 

Gelgelelim günün birinde büyük bir şirketin varisi olan kibirli mi kibirli İskender ve kardeş gibi beraber büyüdükleri Haziq in yolu Aysah ın köyüne düşer. İskender ve Aysah ın yolları bir araba kazası sonucu birleşir ve bir sebeple başbaşa kaldıkları odada köy sakinleri tarafından basılırlar. Geleneklere göre evlenmeleri şarttır lakin İskender gibi egoist bir zengin veledin, hakir gördüğü aysah gibi bir köylü ile evlenmeye niyeti yoktur. Yapılan baskılar sonucu ikili evlendirilir ve İskender herkesten gizleyeceği karısını evde hizmetçi muamelesi göreceği şehirdeki evine götürür. Zamanla ona olan duyguları değişecektir. Yakınlarından sadece Haziq in haberi vardır bu evlilikten ve o Aysah a elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışacaktır. Lakin her şeyden habersiz olan İskender in annesi oğlunu evlendirme planları yapmaktadır.


(Sol üst - Haziq-Aysah-İskender
Sağ üst - Aysah 
Sol alt - Aysah ın kuzenleri ve teyzesi
Sağ alt - Aysah ve arkadaşları İqram ve Ros)

Gelelim bol spoilerlı ve bol eleştirili bölüme;

Dizi baştan sona bütün dram unsurları birleştirilerek yapılmış gibiydi. Aile içi şiddetten, iftiraya, gizli evlilikten sahte sevgili rolüne, hafıza kaybından adam kaçırmaya kadar pek çok olay mevcut. Ben sevemiyorum öyle musibet mıknatısı karakterlerle bezeli senaryoları. Her şey mi bir kişinin başına gelir? Karakter gelişimi bakımından da yetersizdi bana göre. İskender karakterini oynayan oyuncuya zaten diğer diziden uyuz olmuştum. (Pinggan Tak Retak Nasi Tak Dingin) Aynı burada da psikopat. Öyle kibirli, öyle bencil ve saygısız bir karakter ki... Yazarken bile köpürüyorum. Katlanamıyorum bu tür karakterlere. Hayır yani bir çocukluk travması felan da yok ki. Şirketin başına geçmek istiyor ama sorumsuzlukta bir numara. Projelerle ilgilenmiyor, işini savsaklıyor ama derdi şirketin başına geçmek. Haziq ise öz kardeşi olmasa da İskender in anne babası tarafından yetiştirildiği için onlara fazlaca bağlı ve şirket için elinden geleni yapan sorumluluk sahibi biri. İskender in her canı sıkıldığında Haziq i aşağılaması ve Haziq in onu affetmesi... Ben o kadar yüce gönüllü olamam muhtemelen. 

Sonra, abartılı kişiliklerden ve hareketlerden hoşlanmıyorum. İskenderin  ''senin yanında huzur buluyorum, incinmeni görmek istemiyorum'' dedikten beş dakika sonra kızı salya sümük ağlattığı her seferinde gözlerimi devirdim. Çok mu zordu Aysah a nişanın sahte olduğunu söylemek? Ya ortadan kaybolduğunda doğru düzgün arama zahmetine girmeden günlerce Aysah yok diye yataktan çıkmamasına ne demeli? Sen yataktan çıkma Haziq köşe bucak karını arasın.  Onsuz yaşayamam dediği kadın hafızasını kaybetti diye boşanmaya kalkmak nedir yahu? Zaten annesinin yaptığı da çok saçmaydı. Çek bir kenara konuş, gerekirse tehdit et. Adam kaçırmak ne ya! Bu durumda Aysah ın da İskender in karısı olduğunu gizlemeye devam etmesi de çok saçmaydı. En azından ima et be kızım. ''İskender beni göndermedikçe gitmeye hakkım yok'' de.  Aysah ise başka mesele. Tamam anladık teyzesinden gördüğü zorbalık sebebiyle pasif bir karakteri var ama hafıza kaybı sonrası içinden çıkan kaplan ateşi ne çabuk söndü. Kişiliğindeki bu büyük değişim sonrası 'hıhh tamam şimdi bu kız o köydeki zorbalara haddini bildirir, kapının önüne koyar, akıllarını başlarına getirir' dedim. Bu gitti gene köyde süt dökmüş kediye döndü ve dayak yedi. Ama bir karakter bu kadar hiç edilmez ki! Hafıza kaybının ardından her fırsatta aşağıladığın İskender i ne oldu da iki gün sonra mumla arar oldun? Hem de hala hiçbir şey hatırlamıyorken. Haziq iyi karakterlerden ama fazla sönüktü bence.

Hikayenin kötüleri ise seçmece yapılıp bir kaç çeşit düşman bir araya getirilip yapılmış kırkyama gibi. Yıllar öncesinden kalan bir husumetli, eski bir çalışan ve eski bir sevgili. Bu üçü ne kısmetse bir şekilde bir araya geliyorlar ve tek dertleri İskender in çevresindeki kadınları ortadan kaldırmak ve bir şekilde şirkete zarar vermek. Kaldı ki bu üçlüden biri diğerinin annesini öldürmüş olduğu halde. Annesinin kaybı sebebiyle İskender i suçlayan birinin başka bir anneyi öldürüp bunu umursamaması ayrı bir saçmalık. Haziq in Aysah ı bulması ise başlı başına ayrı bir mesele. Aysah hafıza kaybı sonrası kendini bulup tedavi eden ailenin yanında kalıyor ama kimsenin aklına ailesi bu kızı arıyordur deyip yetkililere haber vermek gelmiyor. bir gün Haziq kızımızı bulmak için kendini yollara vurmuşken neredeyse motosikletli bir  amcaya çarpıyor. A aaa bu da kim? Meğer o amca Aysah ın yanında kaldığı amcaymış. Tesadüfün de böylesi. :)

Aysah ın erkek kuzeninin meselesi çok uzatıldı. Çok daha öncesinde sonuçlanmalıydı. Kız kuzeninin başına gelenler -her ne kadar kötü bir karakter olsa da- hoşuma gitmedi. Başka bir şekilde aklının başına gelmesini tercih ederdim.

Ayrıca bir kaç bölüm Haziq ve Ros ilişkisini izlemek ve İqram ın yurtdışından dönüşünü ve üçlünün tekrar bir arada olduğunu görmek isterdim. Velhasıl ben dizinin ne karakterlerini ne de senaryosunu sevebildim. Sanırım en sevdiğim karakterler Ros ve Melon oldu. Onun dışında izlediğim en kötü Malezya dizisi olarak adını tarihe yazdırdı.

(Spoiler sonu)

Ben bu kadar eleştiriyi Genç Elitler serisine bile yapmamıştım. 😂 Baktım da ne çok şey yazmışım tek oturuşta. Ay hani huysuz bir dönemimde de izlemedim ki, huysuzluğumdan kaynaklanıyor bu memnuniyetsizliğim diyeyim. Saf dram, sürekli salya sümük ağlayan karakterler pek bana göre değil, bir kez daha anlamış oldum. Ama dram seviyorsanız bir göz atın.

15 yorum:

  1. ha haaa hemen okudum ama gelcem yine keyifle tekrardan okumaya huysuz eleştirmeeeen hehehe :) yaa bu dizideki bütün yan karakterlere hayran oldum yaa, öncelikle köydeki tabii, başrol kızın en yakın arkadaşı kızı mesela, sonra o ukala salak teyze kızı, ross tabii, hepsiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köyde Ros ve Meon çok tatlıydı. Normalde bu kadar huysuz da değilim. Yazmayacaktım ama sen eleştiri de olsa yaz diyince bı not alayım dedim. Bı baktım bı ton şey yazmışım. 😂

      Sil
    2. eveey bütün izlediklerini yazarsın işte, malezyaa :)

      Sil
  2. Hiç Malezya dizisi izlemedim, bunu da eledim hemen yorumun sonrası. Malezya dizilerine başka bir diziyle başlamak en iyisi gibi görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Malezya dizilerini sevdim ama bu benim için kötüydü. Dram türünü sevenler için güzel sayılabilir ama benim için çok fazla hata ve duygu sömürüsü vardı. 😂

      Sil
  3. Malezya diziei çok uzak çok değişik geldi bana... Bu arada baya huysuz zamanına denk gelmiş gibi sen pek öle olmadığını söylesende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tam olarak üzerimdeki yüklerden kurtulduğum bir dönemdi. :) Belki de stresliydim ve farkına varmadım. Başlıca sebebi koyu dram konularını sevmiyor olmam. :)

      Sil
  4. uyuz iskendeer, musibet diziii, ezik ayisha, acımasız eleştirmeen :)hehe güzel anlatmışsın :) iskenderin yataklara düşmesine kızdıydım ben de, kız gidince hasta oldu yaa, gidip arasaydı, hafıza gidince de evet ayrılcaktı, iskender ne salaktı beeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşırı bencil olmasından kaynaklanıyor sanırım. Allah böylelerinden korusun. :)

      Sil
  5. Uzak Doğu film, kitap işlerine bir girebilsem bende ne anladığımı yada anlamadığımı yazacağım ama bu kadar takip eden arkadaşa rağmen giriş yapamadım Uzak Doğu'ya:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başta dili kulağa farklı geliyor ama zamanla alışıyor insan. Gerçi günümüzde pek çok uzakdoğu filminin dublajı mevcut. 😄

      Sil
  6. İnsan olumsuz yorum yazarken anlatacak daha çok şey buluyor sanki. Bir şeyi neden sevdiğini anlatmak zor ama neden sevmediğini uzun uzun anlatabilirsin :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel açıkladın. Kesinlikle öyle. Sevmeyince anlatacak şey çok oluyor. 😂

      Sil
  7. Malezya dizisi görünce yeni bir dizi daha buldum diye heyecanla girdim yazına ama daha ilk paragrafta en kotu Malezya dizisi dedin ya ben orada bir uzaklaştım sonra Azrel'in oynadığını görünce tamamen uzaklaştım 😂 Pinggan dizisindeki rolünün etkisinden cikamadan yeni bir dizisini izleyemem 😄 Çok keyifle okudum yazını emeğine sağlık ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay sorma o dizideki psikopatlığı başkaydı. Bu dizide de bir o kadar dengesiz. :) Diziyi sevenleri var ama ben bu kadar kişiliksiz karakterlere katlanamıyorum. :)

      Sil

Tasarlamak gerçek bir şeydir; açığa vurulmuş düşler denenmiş demektir.
(İnci - John Steinbeck)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...